Tegels van natuursteen en keramiek populair in badkamers

Wanneer je een nieuwe badkamer gaat plaatsen of deze wilt renoveren, zijn er qua tegelwerk diverse opties. Populair bij een nieuwe badkamer inrichten zijn met name twee tegelsoorten. Veelal worden natuursteen of keramische tegels gebruikt om de badkamer mooi of te werken. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van beide tegelvarianten? Welke tegels in de badkamer zijn in jouw situatie het mest geschikt om te gebruiken?

welke tegels in de badkamer

Tegels van natuursteen: de voordelen

Bij een nieuwe badkamer inrichten kun je in de eerste plats kiezen voor natuursteentegels. Eigenlijk zegt de naam van natuursteen al iets over waar de kracht van natuursteen in zit: in het natuurlijke karakter van deze tegels, die dan ook rechtstreeks uit de natuur afkomstig zijn. De vraag welke tegels in de badkamer je moet gebruiken als je van puur natuur houdt, is voor echte liefhebbers hiermee al snel beantwoord. Voor natuursteen natuurlijk! Het fijne aan deze stenen is dat ze allemaal verschillende zijn door de natuurlijke makelij en er ook nog eens luxueus en stijlvol uitzien. Naast dit voordeel van natuursteen is een tweede aantrekkelijke aspect van natuursteentegels in de badkamer, is de keuzemogelijkheden die er zijn. Zo kun je gaan voor badkamertegels van kalksteen en graniet, twee belangrijke soorten natuursteen. Of Marokkaanse tegels. De keuze is dus groot! Een nieuwe badkamer inrichten met natuursteen heeft in de derde plaats als pluspunt dat natuursteen dezelfde kleur behoudt. Er zit namelijk geen alternatieve laag onder. Mochten natuursteen beschadigen, dan is dit niet zichtbaar. Ten slotte is er nog als voordeel dat natuurstenen goed de warmte vasthouden en dus niet ijzig koud worden. Lekker toch?

Tegels van natuursteen: de nadelen

Net als elke tegel heeft ook badkamertegel van natuursteen enkele nadelen. De relatief hoge prijs van dit type tegels is natuurlijk een nadeel. Je koopt prachtige natuursteentegels, maar daar betaal je ook de prijs voor. Verder komen er, hoewel ze niet direct goed zichtbaar zijn, snel krassen op natuursteentegels. In de derde plaats is het lastig om de natuurstenen zelf te leggen. En als laatste nadeel geldt dat natuurstenen lastig schoon te maken zijn, kalkaanslag verwijderen gaat lastig omdat ze open poriën hebben. Hierdoor kan er vocht en schimmel in de tegels trekken als ze niet periodiek grondig gereinigd worden.

Keramische badkamertegels: de voordelen

Wie zich afvraagt wat de beste keuze is tussen natuursteen of keramische tegels, moet natuurlijk ook de voordelen en nadelen van keramische tegels in ogenschouw nemen. De vraag welke tegels in de badkamer leggen kun je beantwoorden met keramische tegels, vanwege enkele bijzondere voordelen van deze tegelsoort. Ten eerste is tegelwerk van keramiek duurzaam: keramische tegels gaan jarenlang zonder problemen mee en kunnen tegen een stootje. Voorts kunnen – door het strakke en dichte oppervlakte – vuiligheid en vocht niet in de tegels trekken. Keramische tegels zijn dan ook relatief hygiënisch en gemakkelijk te reinigen. Ten slotte is een echte pre van keramische badkamertegels het feit dat ze gemakkelijk zelf te leggen zijn. Hiervoor hoef je geen tegelzetter in te huren.

Keramische badkamertegels: de nadelen

Natuursteen of keramische tegels hebben beide hun nadelen. Bij keramische tegels is dit het feit dat ze een minder natuurlijke uitstraling hebben dan natuursteentegels. In de tweede plaats zit er onder de keramiek van de tegels een kleilaag die bij beschadigingen zichtbaar wordt. En minder prettig is ook het feit dat keramische vloertegels erg koud kunnen worden en daardoor onaangenaam kunnen aanvoelen in de ochtenduren en in de wintermaanden.