Kalkaanslag kan een doorn in het oog zijn bij een badkamer. Het maakt niet uit of je nu een nieuwe badkamer of dat je een gedateerde variant hebt. Deze kalkaanslag kan namelijk overal tevoorschijn komen. Op plekken waar water terecht komt heb je kans op kalkaanslag. Erg zonde! Zeker aangezien deze kalkaanslag de aanblik van je badkamer, toilet of keuken afbreuk kan doen. Misschien nog wel erger is dat kalkaanslag ook het sanitair en het witgoed aan kan tasten. Zo is de levensduur van sommige producten met kalkaanslag vele malen korter. Wat is kalkaanslag precies en misschien nog wel belangrijker, hoe ga je kalkaanslag tegen? Wij geven je graag meer informatie over dit vervelende restproduct.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Simpel gezegd ontstaat kalkaanslag als overblijfsel van water. Zodra het water op zal drogen, blijft deze kalk achter. Er zitten namelijk opgeloste mineralen in het water zoals magnesium en calciumcarbonaat. Hoeveel er van deze mineralen in je water zit bepaalt hoe hard of zacht jouw water is. Water dat erg hard is bevat veel mineralen en water dat zacht is zal weinig mineralen bevatten. Deze mineralen worden ook wel alkalische zouten genoemd. Deze mineralen of alkalische zouten kun je ook makkelijk zichtbaar maken. Op het moment dat je een klein laagje water gaat koken, totdat alles verdampt is, zul je een aanslag in de pan zien. Deze wit achtige aanslag zijn de zouten die in het water zitten. Deze witte aanslag herken je misschien ook wel van de badkamer. Als je gedoucht hebt, zonder dat je daarna al het water hebt afgenomen is de kans groot dat je deze mineralen ook gaat zien. Zeker als je de volgende dag terug komt in de badkamer zal er witte aanslag op de douchecabine zichtbaar zijn. In machines werkt dit net zo. Elke keer als er water door een machine stroomt blijft er een beetje water achter. Dit water zal opdrogen, waarna er een beetje kalk overblijft. De volgende keer als de machine wordt gebruikt zal de kalk die reeds aanwezig is niet verdwijnen. Wel hoopt zich dan weer een nieuwe laag met kalk op in de machine. Als hier niets aan gedaan wordt zal dit betekenen dat de onderdelen in de machine langzaam zullen verkalken.

Geen kalkaanslag meer in je badkamer? Hoe doe je dat?

Om deze kalk een weerwoord te bieden is de waterontharder op de markt gebracht. Dit slimme apparaatje haalt heel gemakkelijk deze kalk uit het water. Door het verwijderen van deze kalk uit het water kun je profiteren van zacht water. Het neutraliseren van kalk en calcium kan door middel van speciaal zout om water te ontharden. De grootste voordelen van zacht water zijn:

  • De levensduur van apparaten worden verlengd
  • Zacht water is beter voor de huid
  • Koffie en thee smaakt lekkerder
  • Geen kalkaanslag meer in de douche

Een waterontharder is voor iemand met twee rechterhanden ook erg simpel te installeren. Via Youtube zijn veel instructiefilmpjes beschikbaar die je helpen bij het installeren van een waterontharder. Mocht je zelf niet over twee rechterhanden beschikken dan is een handig familielid of eventueel een buurman hiervoor ook uitermate geschikt.