Er zijn veel manieren waarop we energie kunnen besparen. Elke dag kunnen we – ook in de badkamer – kleine keuzes maken die kunnen oplopen tot grote energiebesparingen. Heb je er bij stilgestaan dat wanneer je water bespaart, je ook energie bespaart? Er vindt veel elektriciteitsverbruik plaats bij het leveren van water én het ‘opruimen’ van water, nadat het is gebruikt. Je energieleverancier kan je ongetwijfeld een paar nuttige adviezen geven om je energie te helpen besparen, maar wij geven je alvast een paar tips waarmee je uit de voeten kunt.

Waterbesparing in de badkamer 

1. Neem als dagelijkse wasbeurt een korte douche in plaats van een uitgebreid bad. Met een douche verbruik je namelijk veel minder water dan wanneer je een bad zou nemen. Bovendien bespaar je energie doordat je het extra water niet hoeft te verwarmen. Besef dat waterverwarming goed is voor ongeveer 25 procent van het energieverbruik in een huis.

2. Gebruik zoveel mogelijk koud water. Wanneer je je tanden gaat poetsen, of je gezicht gaat wassen hoef je bijvoorbeeld geen warm water te gebruiken. Dit kan net zo goed met koud water. Je hoeft dus geen energie te verspillen aan het verwarmen van het water om je tanden te poetsen of om je gezicht te wassen.

3. Installeer waterbesparende douchekoppen. Deze zijn over het algemeen vrij goedkoop en gemakkelijk te installeren en ze kunnen het waterafval met per minuut behoorlijk verminderen.

4. Low flush-toiletten kunnen je ook behoorlijk wat water besparen. Als je toilet nog niet hoeft te worden vervangen, kun je een eenvoudige, goedkope aanpassing plegen die waterbesparend werkt. Voeg een toilettankbank toe om water in je tank te verplaatsen en minder water te gebruiken bij elke spoeling.

5. Controleer op lekkende kranen of een doorlopend toilet. Beide zullen een aanzienlijke hoeveelheid water verspillen en moeten dan ook liever worden gerepareerd.

Energiebesparing in de badkamer 

1. Vergeet niet om alle kabels in de badkamer los te pluggen als ze niet in gebruik zijn. Je bespaart daarmee niet alleen energie, maar je verhoogt ook de veiligheid, omdat je daarmee voorkomt dat wanneer je elektrische apparaten per ongeluk in het water vallen er een kortsluiting wordt veroorzaakt.

2. Kies voor ledverlichting in de badkamer. Deze zijn energiezuiniger dan hallogeen- en gloeilampen. In aanschaf zijn ze wat duurder, maar je verdient die hogere kosten terug door een lager energieverbruik.

3. Schakel de verlichting uit wanneer je de kamer verlaat. Mocht je niet iedereen hiermee kunnen overtuigen, dan is het misschien een optie om een bewegingssensor te installeren die de lichten automatisch in- en uitschakelt. Zorg er ook voor dat je de afzuigkap niet continu aan laat staan. En zet je het raam open na het douchen (maar staat de verwarming wel aan)? Zorg er dan voor dat je deze na een tijdje wel weer sluit en niet heel de tijd open laat staan. De verwarming zal anders hard blijven werken om de gewenste temperatuur te behalen. Zonde.

4. Zorg ervoor dat verschillende delen van de badkamer met verschillende (licht)schakelaars te bedienen zijn. Zo zorg je ervoor dat je niet standaard de afzuigkap aanzet zodra je het licht aandoet.

5. Gebruik de föhn alleen wanneer dat echt nodig is. Probeer je haar de rest van de tijd gewoon aan de lucht te laten drogen – dat is meestal nog beter voor je haar ook.

6. En al laatst een open deur; sluit de deur als de verwarming aanstaat. Net als met het open raam blijft de verwarming anders maar hard werken om de ruimte te verwarmen.

Controleren met applicatie

Al deze kleine veranderingen in je gewoonten en aanpassingen aan je badkamer kunnen vrij gemakkelijk worden bereikt. Het energieverbruik controleren aan de hand van een van de energieapplicaties van een van de energieleveranciers, kan hierbij heel handig zijn! Hiermee zie je hoeveel energie je verbruikt per dag. Ben je nu klaar om ze uit te proberen?