De badkamer is de afgelopen jaren verandert van een hok waar je de tanden poetst, de handen wast en doucht, in een plek waar je je even terug kunt trekken om aan de stress van alledag te ontkomen. Dit betekent dus ook dat de badkamer qua inhoud sterk veranderd is.

Wellness

Waarom buitenshuis op zoek naar wellness? Kan dit niet ook gewoon thuis? Deze, en andere, vragen tonen aan hoe we over de badkamer zijn gaan denken. Daarnaast is de badkamer, dat geldt zeker in nieuwe woningen, qua oppervlakte groter geworden. Doordat we ouder worden en langer zelfstandig blijven wonen, zie je steeds vaker drempelloze douches. De bekende, oude, douchekop maakt steeds vaker plaats voor een zogenaamde regendouche installatie of een douchepaneel. Alles gericht op genieten. Deze keuze heeft ook invloed op de wijze waarop we naar de gehele badkamer kijken. Niemand wil meer uit bad stappen of onder de douche vandaan komen en op een koude, gladde vloer stappen.

Vloerverwarming

Daarom kiezen steeds meer mensen voor een vloerverwarming. Overigens wordt met een vloerverwarming de badkamer als geheel lekker warm, waardoor je, na het douchen, alle tijd kunt nemen om je op te knappen. Wie kiest voor vloerverwarming, kan overwegen ze zelf aan te leggen. Wat is daarvoor nodig?
1. Uiteraard moet eerst de bestaande vloer verwijderd worden. Maak de badkamer geheel leeg, zodat de vloerverwarming overal gelegd kan worden. Zo wordt voorkomen dat er zogenaamde koudebruggen kunnen ontstaan.
2. Welke verwarming kies je? De elektrische vloerverwarming of die verwarming waarbij water door de buizen loopt? In dat laatste geval zal eerst een soort van randafdekking moeten worden aangebracht. Zo kan de vloer uitzetten of krimpen, al naar gelang de temperatuur.
3. Dit krimpen en uitzetten geldt ook voor de ondervloer. Om die reden leg je speciale isolatiefolie.
4. Bij elektrische verwarming geldt dat je voor een geaarde aansluiting moet zorgen. In de badkamer komt naast water, vocht en damp vrij. Die moet dus niet in aanraking komen met de elektriciteit. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan moet meteen de zekering doorslaan, zodat er geen gevaar ontstaat.
5. Je kunt er voor kiezen om de buizen direct in de betonvloer te leggen. Dat betekent wel dat je moet frezen. Het voordeel is dat je met noppenfolie de verwarming afdekt, waardoor de vloer niet extra verhoogd wordt.
6. Behalve de vloerverwarming is de keuze van de vloerbedekking belangrijk, want een badkamervloer moet stug zijn, zodat je niet kunt uitglijden. Een mooie betonvloer, plavuizen of natuursteen of een PVC-vloer hebben als voordeel dat ze iets stugger kunnen zijn, waardoor uitglijden voorkomen wordt. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te onderhouden.
7. Belangrijk is dat er een prima afzuiging aanwezig is. Daarmee voorkom je niet alleen schimmel, maar tevens dat je, na een douche, in een mooie badkamer vol damp staat.

Gereedschap

Wie zelf de badkamer gaat verbouwen, is goed beraden om eerst vast te leggen welk gereedschap daarvoor nodig is. Zo zul je voor een vloerverwarming een breek- of bikhamer, een frees, tangen, een stofafzuiging en dergelijke nodig hebben. Maak vooraf een lijst van alle gereedschap en materiaal, zodat je kunt doorwerken en niet steeds moet stoppen om een of ander stuk gereedschap te halen. Kijk vervolgens op de site van  Gereedschapcentrum, waar je alle benodigde gereedschap kunt vinden.